פנטזיהדות – מבוא ליהדות פנטסטית / הרב/הד"ר/המעניש משה רט – (איז זיס זא ריל לייף)?
- יאיר ליבמן
- 7 במאי 2019
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 6 באפר׳ 2020

יהודי נבון וחכם אמר פעם משפט שנכנס לפנתיאון יחד עם שאר ציטוטיו הידועים של אותו יהודי: "ההיגיון יביא אותה מנקודה א לנקודה ב, בעוד הדמיון יביא אותך לכל מקום"
**
בספר פנטזיהדות, החלק הראשון עוסק נטו במחוזות הפנטזיה/דמיון והשני כמובן ביהדות ואתם קוראים יקרים,תגלו איך שני החלקים הולכים יד ביד יפה מאד. לדעתי ניתן גם לחלק את הספר לשני חלקים עיקריים נוספים: הראשון הינה בעצם הראייה שלנו על העולם כפי שאנו מכירים (או שלא כ"כ..) והאתגר שהקורא עובר כשהוא עובר על אותם פרקים הללו. כלומר בואו נגיד שרצוי מאד להיכנס עם הראש הכי פתוח לרעיונות שהרב מבקש להציג בספרו.
החלק השני עוסק בנושאים שלבן אדם הממוצע ייראה כמו משהו שנלקח מספרי אגדות וייתקשה אף בהתחלה להאמין איך אותם נושאים קשורים "למציאות שלנו".
**
מאז ומקדם הורגלנו לחשוב שהמציאות שלנו הינה משהו שאינו ניתן לשינוי, כמו אבן, פשוט עומד דום. מה שאתה רואה זה מה שאתה מקבל. אבל מי בעצם החליט שזה חייב להיות כך? האם עצרתם לחשוב שייתכן ועם הזמן הורינו וההורים שלהם וההורים שלהם האכילו אותנו עם אותה כפית של "המציאות" ולא הכניסו פעם אחת מעט דמיון או פנטזיה? עכשיו תהיו איתי שניה לפני שאתם בורחים אבל תגידו לי, אולי הדרקונים והחדי-קרן באמת התקיימו? אולי אותם מיתולוגיות יוונים אינם "מיתולוגיות"? ואם אנו בתור יהודים מאמינים במלאכים או ברעיון כלשהו של מלאכים אז קל וחומר שזה רק הגיוני שגם השדים מסתובבים בינינו, לא?!
וזה בדיוק מה שרט עשה כ"כ טוב בספר זה, להראות לקורא שאותם אגדות אולי באמת לא אגדות ושהם באמת היו וקראו אפילו אם זה היה כרוך עם עזרה מעולם הדמיון ואף החלומות שלנו שאגב, האם לדעתכם החלומות עצם חולמים?
אגב, הייתי ממליץ למעריצי הרמב"ם ותורתו אולי להתרחק מעט מספר זה מהסיבה הפשוטה (ותסלחו לי על הספוילר) שהרמב"ם ניסה לבטל ולהפריד כל קשר אפשרי בין היהדות לפנטזיה שאנו מכירים היום.
צריך להיות בעל ידע עצום במקרא, תורה ופרשנויות שונות ולחפש היטב בין הנרות כמו שרט היטיב לעשות בכדי להבין ולגלות שכל אותם דברים שאנו מציירים אותם בתור אגדות או מיתולוגיות ייתכן מאד והיו ונבראו רק צריך לדעת באיזה מקורות לחפש בכדי למצוא אותם.
אישית, במהלך הספר אני שמחתי לקרוא שהרב מחזק את הטענה שאין התנגשות בין המדע לתורה. אז אולי סוף סוף נפסיק את הוויכוח המיותר בין אם העולם באמת נברא בששה ימים או לא ונושאים דומים כי בסופו של יום, המדע מחזקת כל יום את ההיגיון מאחורי כל מה שנעשה ונכתב בתורה. דבר נוסף נפלא שקוראים יגלו בספר שבעצם לא דרך הרציונליות, אלא דרך העולם הפנטסטי ניתן למצוא חיבור יותר אמיתי ועמוק אל היהדות.
התחושה העיקרית שהספר השאיר אותי לאחר סיומו היה מין מר-מתוק. מר, כי כפי שהזכרתי בסקירה האחרונה שלי בספר "אגם החלומות" שאני חובב פנטזיה אדוק, הייתי נותן כמעט הכל בשביל לראות במציאות את אותם היצורים והעולמות שהדמיון/המציאות הביאו לעולם. ומתוק כי בכל זאת אני מסוגל עדיין לראות אותם כאן ועכשיו ואף כשאני ישן ואני עף לארץ לעולם לא. או כמו במילותיו של קוסם חכם ואהוב, "ברור שזה קורה בתוך הראש שלך, הארי, אבל למה, תגיד לי, זה אומר שזה לא אמיתי?"
מה שהרגיש לי מעט מפוספס זו התחושה של עוד. כלומר היו כמה פרקים שקיוויתי שיימשכו מעט יותר וימלאו יותר עמודים ובכלל, לדעתי ישנם נושאים בספר שרק עליהם ניתן לכתוב ספרים רבים. יחד אם זאת רט עושה כאן עבודה מעולה בלהסביר את הפרקים בצורה הקלה ביותר לכל סוגי הקוראים. במיוחד שישנם כמה פרקים שהייתי ממליץ בחום לעבור עליהם יותר מפעם אחת בכדי להבין במלואו את הרעיון שרט מציג.
**
בסופו של יום, בעולם רווי בלבול וטשטוש ספר זה הינו אחד הקריאות היותר חשובות שיצא לי לקרוא ואני ממליץ לכל מי נפשו סוערת להציץ אל העולם שכנראה חשבתם שקיימים אך ורק באגדות או בראשכם.
8/10
Commentaires